BBQ spareribs

Mijn favoriete rub voor spareribs is afgeleid van Mac’s Championship Ribs, zelf doe ik alles maal 4 zodat ik een voorraadje heb voor een paar keer.

  • 30 gram zout
  • 100 gram suiker, zelf gebruik ik rietsuiker
  • 25 gram bruine suiker
  • 1 el Knoflookpoeder
  • 1 el Uienpoeder
  • 2 el (gerookte) Paprikapoeder
  • 2 tl Chilipoeder
  • 1 tl Cayennepeper
  • 1 el Thijm (gemalen, of gevijzeld)
  • 1 el Komijn (gemalen)
  • 1 tl Nootmuskaat
  • 1 tl Jonnie Boer ras el Hanout (voor wat extra pit)

Mijn favoriete BBQ saus is ook afgeleid van Mac sauzen:

  • 500ml ketchup
  • 60 ml appel (cider) azijn
  • 60 ml worcestershiresauce
  • 30 gr bruine suiker
  • 1 el stroop
  • 2 el mosterd
  • 1 el tabasco
  • 1 eetlepel van je favoriete bbq rub
  • 2 tl zwarte peper
  • 3 tl liquid smoke (eventueel, maar zonder is het ook heerlijk).
  • 2 tl selderijzaadjes

 

 

 

 

 

Zoals ik ze bereid op mijn weber 57 OTP:

Eerst een vervelend klusje, het velletje van de spareribs afhalen. Hierna de spareribs besprenkelen met wat verse citroen sap, vervolgens ruim insmeren met de rub.

Hierna zet ik ze voor minstens een 1 a 2 uur in de koelkast. Tevens laat ik in deze periode wat rookhout weken.

Wanneer de BBQ stabiel is tussen de 130 en 140 graden, gaan de spareribs erop, wel indirect. Tevens gooi ik wat geweekt rookhout op de briketten.

Na ongeveer 2 uur leg ik ze in een grote bak afgedekt met aluminium folie of pak ik ze per stuk in, in aluminium folie met een klontje boter een beetje appelsap. Dan gaan ze weer terug de BBQ op, weer indirect en zo laat ik ze weer voor minstens een 1 uur liggen.

Hierna lak ik ze af met de BBQ saus en leg ik ze weer terug op de BBQ voor een 1/2 tot 1 uur met nog wat extra rookhout.

 

 

 

 

 

211 Views 2 Today
211 Views 2 Today